Ontdek welke taalles bij je past bij het Taalhuis

1. Wat is het?

Heb je moeite met lezen en schrijven, rekenen of werken op de computer?  Vind je het moeilijk om je post te begrijpen? Weet je niet hoe je op de computer iets op moet zoeken? Blijf er niet mee rondlopen. Je bent niet de enige in Tilburg! Het taalhuis kan je hierbij helpen!

Dit zijn de organisaties in de stad die taallessen geven:

  • De Bibliotheek Midden-Brabant
  • ContourdeTwern
  • ROC
  • MST

De medewerker van het taalhuis meldt je aan. Daarna krijg je een oproep voor een gesprek. In dit gesprek bespreek je welke lessen het beste bij jou passen. Soms kosten deze lessen geld. Is dit het geval? Neem dan contact op met je klantregisseur. Die kan voor jou de betaling regelen.

De organisatie waar je de lessen gaat volgen, maakt daarna afspraken met jou. De afspraken gaan over wanneer je gaat deelnemen en welke lessen je kan gaan volgen. Als je klaar bent met de cursus neemt het taalhuis weer contact met je op om te bespreken of je nog meer wilt leren.

2. Wat is het doel?

Het is belangrijk, dat je gaat leren wat je nodig hebt. Dat kan bijvoorbeeld zijn: een brief leren schrijven om een baan te zoeken. leren werken op de computer of je post beter begrijpen. Dat is voor iedereen anders.

3. Hoe lang duurt het?

De duur hangt af van wat je nodig hebt en afspreekt met je klantregisseur. Je hebt korte cursussen van bijvoorbeeld 10 weken 3 uur per week. Soms heb je meer tijd nodig en ga je een jaar 2 keer per week 3 uur naar school.

4. Voor wie is het?

Meld je aan bij het taalhuis als je moeite hebt met lezen en schrijven, rekenen of werken met de computer. Twijfel niet om mee te doen!

5. Hoe ziet het contact eruit?

Het gesprek bij het Taalhuis

Een hele dag ga je niet doorbrengen bij het taalhuis, maar een of twee gesprekken op een van de locaties van het taalhuis heb je wel. Je klantregisseur heeft je aangemeld op de locatie in Tilburg West (?). De spreekuren op de verschillende locaties zijn allemaal op andere tijdstippen zodat er altijd wel een moment is dat uitkomt voor jou. Je meldt je bij de balie, krijgt koffie en wacht tot de medewerker van taalhuis je op komt halen. Je vertelt de medewerker van het taalhuis waarom je er bent en welke vragen je precies hebt. Vind je dat lastig? Dan helpt de medewerker je door heel veel vragen te stellen over je opleiding en je werk. Ook zal de medewerker je hele praktische vragen stellen zoals bijvoorbeeld: lees je zelf je post? Welke programma’s gebruik je op de computer? Door jouw antwoorden krijgt de medewerker een goed beeld van wat jij nog kunt leren en welke aanbieder daarbij past. Bij die organisatie kan hij of zij je dan aanmelden. Kort daarna zal een medewerker van deze aanbieder je bellen om verder afspraken te maken over wanneer je gaat starten. Zij zullen rekening houden met welke momenten voor jou uitkomen. De medewerker van het taalhuis spreek je daarna niet meer. Als je nog vragen hebt mag je wel altijd contact met een van hen opnemen.

Starten met de taalles

Daarna kun je gaan starten met de taallessen die bij je passen. Je krijgt les in een groep die bij je past. Je gaat leren wat voor jou belangrijk is. Je werkt in je eigen tempo. Je hebt 1 of 2 keer les per week. Het is voor veel mensen spannend om met de lessen te starten, maar dat gevoel is vaak na 1 les al weg. Je telt weer mee. Je kunt meepraten en meedoen.

6. Een voorbeeld uit de praktijk

Sharon: ‘Geef je droom niet op, vecht voor wat je wilt. Je hoeft je niet te schamen, je vraagt alleen maar om hulp om je droom waar te maken”.

Eric: ‘Na een jaar Nederlandse les voel ik me al zo veel zelfverzekerder. Brieven begreep ik vroeger soms niet goed. Iemand hielp mij deze te vertalen. Nu kan ik dat steeds vaker zelf”.

Antjie: ‘Vroeger durfde ik niet zo makkelijk mee te praten in een gesprek. Ik voelde mij onzeker. Vaak vroeg ik me af of ik de juiste woorden gebruikte in een zin. Dat ik nu zelf een extra cursus volg om anderen te helpen met het leren van de Nederlands taal maakt mij extra dankbaar”.