Bewegen, Lifestyle & Vitaliteit

1. Wat is het?

Aan de slag met je levensstijl en vitaliteit! Je doet dit samen met een enthousiaste coach met ervaring in de sportwereld. De coach beweegt en denkt met je mee. Je krijgt hierdoor samen inzicht in je mogelijkheden, eigen kracht en vervolgstappen die je kunt zetten. Alle experts verbonden aan dit programma zijn gecertificeerd.

Je krijgt een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek nadat je klantregisseur je heeft aangemeld. Samen bespreek je welke activiteiten bij je passen en welk soort beweegprogramma iets voor je is. De activiteiten die jullie gaan uitvoeren zijn afhankelijk van wat jij wilt en kunt. Wandelen, yoga, fitness, kickboksen. Er is van alles mogelijk. Een deel van het programma is individueel en een deel is in groepsverband.

Het is ook mogelijk om gebruik te maken van fysiotherapie of psychische ondersteuning. Heb je hier behoefte aan? Bespreek dit vooral met je coach.

2. Wat is het doel?

Als je je fysiek of mentaal niet geweldig voelt dan kan dit programma je helpen hieraan te werken. Je bepaalt samen met je klantregisseur en de coach wat precies het doel is. Bijvoorbeeld: meer zelfvertrouwen krijgen, dagritme opdoen, sociale contacten opdoen of inzicht in je eigen kunnen krijgen.

3. Hoe lang duurt het?

Het duurt ongeveer 6 maanden. Hoe lang het voor jou is, spreek je samen af met je klantregisseur en de coach. Je maakt ook samen afspraken over het aantal momenten per week. Dit is maximaal 2 uur per week.

4. Voor wie is het?

Je bent hier op de juiste plek als je graag (weer) fysiek actief wil zijn en je hulp kunt gebruiken bij het zetten van deze stap, dan is dit programma iets voor jou. Ook als je graag wil afvallen, je futloos voelt, weinig energie hebt of last hebt van spanningen, druk in je hoofd, verstoord dag-nacht ritme en het je niet lukt dit zelf op te lossen.

Ben je in goede of slechte conditie? Heb je lang niet meer echt bewogen of gesport? Is het wat korter geleden? Het maakt niet uit. Neem contact op met je klantregisseur van Werk & Inkomen als jij denkt dat je door wat hulp van deze coach weer in beweging kunt komen.

Als je al deelneemt aan een ander traject of je op een andere manier al actief bent, dan is het zeker mogelijk dat te combineren met dit programma.

5. Hoe ziet het contact eruit?

Een hele dag beschrijven voor dit programma is wat lastig. We kunnen je wel een goed beeld geven van hoe een week als deelnemer er uit kan zien. Je hebt dan bijvoorbeeld 1 of 2 keer per week een beweegactiviteit met je coach. Het kan een wandeling zijn, maar er kan ook fitness of een vechtsport op het programma staan. Dat bepaal je zelf. De duur is afhankelijk van welke activiteiten je gaat doen, maar varieert tussen de 30 en de 90 minuten. In de eerste periode is dit altijd individueel. Later in het programma kan dit ook samen in een groep.

6. Een voorbeeld uit de praktijk

Maria werkt niet en zit al een behoorlijke periode thuis. Ze zit letterlijk op de bank en weet niet hoe ze er vanaf moet komen. Ze vindt zichzelf net wat te zwaar en daar voelt ze zich daar niet prettig bij. Haar kinderen gaan naar school en ze is het beu dat ze zich zo futloos voelt. In haar hoofd heeft ze het erg druk, maar het lukt haar niet om dit om te zetten in actie. Toch zet ze een eerste stap, ze neemt contact op met haar klantregisseur en geeft aan dat ze weer in beweging wil komen en het fijn zou vinden als ze weer wat meer energie heeft. Samen besluiten ze dat Maria kan gaan deelnemen aan het programma Bewegen, lifestyle en vitaliteit.

Ze is, om te leren ontspannen, begonnen met één keer per week yoga. Ze plant daarnaast samen met haar coach nog een andere wekelijkse beweegactiviteit om meer spierkracht te krijgen. De eerste keer wandelde Maria in rustig tempo een uurtje samen met haar coach. Na drie maanden in het programma heeft ze de overstap gemaakt naar een wat intensievere manier van sporten. In combinatie met voedingsadviezen van de coach is het haar gelukt 7 kilo af te vallen. Ze voelt zich zowel fysiek als mentaal sterker. Ze voelt ruimte in haar hoofd en kan hierdoor weer beter nadenken over welke volgende stap bij haar zou passen.

 


In verband met privacy is dit praktijkvoorbeeld geanonimiseerd.