Advies bij het starten van een eigen bedrijf

1. Wat is het?

Wil je een eigen onderneming starten? Dan kun je terecht bij Ondernemersadvies van de gemeente Tilburg. Zij kijken samen met jou naar de mogelijkheden en samen met jou gaan ze op zoek naar de antwoorden op deze vragen:

 • Wat houden je plannen precies in?
 • Zijn je plannen realistisch?
 • Hoe ziet de markt eruit waarin je je gaat begeven?
 • kun je er genoeg inkomen uit halen?

Eerst maak je eerst zelf een mini-ondernemingsplan. Hierin zet je op een rij wat voor een bedrijf je wilt starten en hoe je het aan wilt pakken.

Daarna praat je verder over je plan met een adviseur van Ondernemersadvies. Als het een realistisch plan is, dan kun je aan de slag. De adviseur helpt je hierbij. Er zijn verschillende (financiële) ondersteuningsmogelijkheden die zij hiervoor kunnen inzetten.

2. Wat is het doel?

Het doel is dat je als zelfstandige aan de slag gaat. Het is hierbij belangrijk dat je een realistisch plan hebt en dat de verwachting is, dat je onderneming een succes gaat worden.

3. Hoe lang duurt het?

Dit ligt natuurlijk aan hoe ver je bent met je plan en hoe groot of klein je toekomstige onderneming is. Overleg dit vooral met je adviseur.

4. Voor wie is het?

Voor iedereen met of zonder uitkering die een realistisch plan heeft om een eigen onderneming op te starten. Als je denkt dat dit bij je past, neem dan contact op met je klantregisseur om dit te overleggen. Samen bekijk je  (in grote lijnen) wat je plannen zijn en of deze haalbaar zijn. Als je samen vaststelt, dat het een goed idee is, schakelt je klantregisseur het team Ondernemersadvies in.

5. Hoe ziet het contact eruit?

Je maakt eerst een mini-ondernemersplan. Je klantregisseur stuurt dit samen met je aanmelding naar Ondernemersadvies. Binnen twee weken word je dan uitgenodigd voor een adviesgesprek. In dit gesprek kun je uitleggen wat je plannen zijn voor je (toekomstige) onderneming.

De adviseur bekijkt dan of:

  • je idee haalbaar is
  • er vraag is naar de dienst/het product waarmee je de markt op wilt
  • je (investerings)kosten in verhouding staan tot het inkomen dat je uit je onderneming gaat halen?
  • je tarieven in je plan gebruikt die passen bij de markt waarop je je begeeft?
  • je voldoende kennis en kunde in huis hebt om de onderneming tot een succes te maken. Denk aan de skills die je nodig hebt bij het werven van klanten/opdrachten, het doen van de administratie en natuurlijk creativiteit!
  • je voltijds ondernemer wil worden of deeltijd?

Het doel van de hulp van de ondernemersadviseurs is dat er aan het einde van het traject een concreet en financieel goed onderbouwd ondernemingsplan is om te kunnen inschatten of het starten van een onderneming realistisch is.

6. Een voorbeeld uit de praktijk

Martin wilde een bedrijf starten in het reinigen van matrassen en meubels. Hij wilde deze service bieden aan bedrijven én bij mensen thuis. Hij had een goed idee wat voor een bedrijf hij wilde opzetten, maar er waren nog wat losse eindjes. In een bedrijfsplan en financieel plan ging Martin zijn ideeën meer uitwerken. De ondernemersadviseur bekeek samen met Martin ook de valkuilen.

Toen de plannen klaar waren gaf de ondernemersadviseur een positief advies. Martin werd aangemeld voor BBZ (bijstand voor startende ondernemers) om rond te kunnen komen in de opstartfase. De financiering van zijn bedrijf heeft hij zelf geregeld met de bank.

Vanaf september 2019 is Martin aan de slag met zijn bedrijf. De ondernemersadviseur ondersteunde hem bij de start van zijn bedrijf en de eerste groei. Zo kon hij los komen van zijn uitkering. Daarna heeft de ondernemersadviseur Martin nog ondersteund bij praktische zaken, marketing en bedrijfsvoering. Bijvoorbeeld bij het aannemen van extra personeel vanwege zijn eigen rugklachten. Martin wilde namelijk zijn handen vrij hebben voor planning en acquisitie.

 


In verband met privacy hebben we dit praktijkvoorbeeld geanonimiseerd.