De laatste stappen voordat je betaald gaat werken

1. Wat is het?

In dit traject zet je de laatste stappen om weer betaald aan het werk te gaan. Samen met je begeleider kijk je wat je nodig hebt en op welke manier de begeleider je hierbij kan ondersteunen. Denk hierbij aan:

  • een training om beter op te komen voor jezelf’
  • een training om meer uit jezelf halen
  • een training om je gezondheid/levensstijl te verbeteren

Alles is op maat en in overleg met jou! Je hebt ongeveer anderhalf uur per twee weken contact met je begeleider. Daarnaast ga je aan de slag op een ontwikkelplek. Dit is een tijdelijke werkplek om werkervaring op te doen en er weer een beetje in te komen. De werkplekken zijn er in allerlei sectoren. Het helpt je in je verdere zoektocht naar een baan. Je spreekt met je begeleider af hoeveel dagdelen per week je aan de slag gaat. Je kunt in een digitale leeromgeving gebruik maken van verschillende extra trainingen om je competenties nog verder te verbeteren. Je legt in ieder geval alles vast in een actieplan.

 

2. Wat is het doel?

Weer aan de slag kunnen in een betaalde baan. Je doet meer vaardigheden op en je leert jezelf en de arbeidsmarkt beter kennen. Je werkt aan je leerdoelen en bent weer terug in het werkritme. Ook doe je nieuwe werkervaring op, waardoor de kans op betaald werk groter is.

3. Hoe lang duurt het?

Het traject duurt gemiddeld zes maanden. Je hebt ongeveer anderhalf uur per twee weken contact met je begeleider en bent ongeveer 8 tot 24 uur per week actief op een werkplek. Als je een training volgt, wordt er rekening gehouden met je werkuren. Trainingsdagen zijn gemiddeld 2 dagdelen per week. Het ligt eraan welke en hoeveel trainingen je volgt en hoe vaak deze trainingsdagen zijn.

4. Voor wie is het?

Ben je er (bijna) klaar voor om weer aan de slag te gaan? Lijkt je wat hulp en een tijdelijke werkplek wel handig? Dan past dit traject bij jou! Neem contact op met je klantregisseur van Werk & Inkomen om je mogelijkheden te bespreken.

5. Hoe ziet het contact eruit?

Je gaat deze ochtend al op tijd naar je ontwikkelplek. Om 8:00 uur begin je. Inmiddels begin je weer te wennen aan het normale dag- en nacht ritme en om vroeg op te staan. Je hebt inmiddels veel mensen leren kennen op deze werkplek en je merkt dat je je steeds beter gaat voelen. Einde van de ochtend heb je een evaluatiegesprek en komt je vaste begeleider langs om te bespreken hoe alles verloopt. Ze zijn erg tevreden op je werkplek en je krijgt complimenten. Je begeleider laat ook weten dat je volgende week een sollicitatietraining kunt volgen en dat ze een leuke vacature voor je heeft gezien. Als je in de middag thuis komt heb je een mailtje ontvangen met de vacature. Je spreekt af met je begeleider dat jullie samen een motivatiebrief gaan maken voor deze baan. Nog dichter bij die baan die je zo graag wilt!

6. Een voorbeeld uit de praktijk

Mo vindt het lastig om werk te vinden. Als hij werk heeft gevonden dan is dat voor korte termijn. Het is niet helder waar dat door komt. Via Kikmaat gaat Mo stage lopen. Doordat er werkbegeleiding aanwezig is op de werkvloer, komen we erachter dat Mo moeite heeft met wisselingen van opdrachten. Hij moet dan opnieuw wennen aan de taak. Zijn tempo gaat omhoog als Mo wordt geholpen met het aanbrengen van structuur in het werk. Omdat Mo nu weet waar hij hulp bij nodig heeft in het werk, heeft hij meer zelfvertrouwen gekregen. Hij weet na sollicitatietrainingen beter hoe hij zijn motivatie kan overbrengen en ook hoe hij kan aangeven waar hij goed in is en waar hij moeite mee heeft. Dit heeft ervoor gezorgd dat Mo nu betaald aan het werk is op een plek waar ze rekening met hem houden.


In verband met privacy is dit praktijkvoorbeeld geanonimiseerd.