Voor statushouders die graag aan de slag willen

1. Wat is het?

Heb je een (tijdelijke) verblijfsvergunning en wil je hulp bij het vinden van (vrijwilligers)werk? Daar kun je samen met een begeleider van Kikmaat aan gaan werken. De begeleider helpt je meer zelfvertrouwen te krijgen, beter voor je zelf op te komen en kijkt samen met je naar wat je motiveert. Je pakt de belemmeringen aan waar je in Nederland tegenaan loopt.

Dit kunnen verschillende dingen zijn, bijvoorbeeld: hulp bij problemen met schulden, het regelen van kinderopvang of het vinden van werk of activiteiten die je wil doen. Je maakt met je klantregisseur afspraken over je doelen. De begeleider van de Diamant-groep helpt je bij het behalen van deze doelen.

Je kunt deelnemen aan een groepsprogramma, taalles en individuele gesprekken met je begeleider:

In het groeps-programma ga je bijvoorbeeld:

 • Informatie krijgen over leren en werken in Nederland
 • Tilburg en je eigen wijk beter leren kennen
 • Cultuurverschillen begrijpen
 • Je oriënteren op jouw mogelijkheden voor (vrijwilligers) werk
 • Leren solliciteren
 • Meedoen aan activiteiten (bijvoorbeeld een dag vrijwilligerswerk)

Tijdens de taallessen leer je:

 • Nieuwe Nederlandse woorden en zinnen
 • Communiceren in het Nederlands op het werk

Tijdens gesprekken met je begeleider kun je hulp krijgen bij:

 • Vragen die je hebt
 • Het lezen van brieven
 • Contacten met de gemeente over bijvoorbeeld kinderopvang
 • Solliciteren
 • Het starten van (vrijwilligers) werk

2. Wat is het doel?

Met jouw klantregisseur heb je afgesproken wat jouw doel is. Dit kan zijn dagbesteding, vrijwilligerswerk of een betaalde baan. In dit traject ga je aan de slag met dit doel. Dit doe je door problemen op te lossen en nieuwe dingen te leren.

3. Hoe lang duurt het?

Je hebt 2 uur per week een training of een activiteit. Ook heb je 2 uur per week Nederlandse taalles waarvoor je thuis huiswerk moet maken. Regelmatig heb je een gesprek met jouw begeleider. Mensen die stage gaan lopen of op proef gaan werken, zijn gemiddeld 3-4 dagen op hun stage-of werkplek.  Een stage duurt vaak 3 maanden en op proef werken 1-3 maanden.

Je bent dus minimaal 5 uur per week en maximaal 36 uur per week actief.

4. Voor wie is het?

Ben je statushouder en wil je graag als vrijwilliger of betaald gaan werken? Heb je hulp nodig om dit te bereiken, dan is dit traject bij Kikmaat iets voor jou! Als je zo ver bent dat je betaald aan het werk wilt gaan, dan is het belangrijk dat je voldoende Nederlands spreekt.

5. Hoe ziet het contact eruit?

Vandaag heb je een les over geld. Je leert over salaris en over schuld. Je weet nu hoeveel toeslag je krijgt voor je huur of voor je kinderen als je gaat werken. Na de les heb je een afspraak met je begeleider. Je hebt een brief van je verhuurder gekregen en je begrijpt hem niet helemaal. Samen neem je de brief door. Ook gaan jullie samen oefenen voor het sollicitatiegesprek dat je volgende week hebt. Je begeleider gaat ook naar het gesprek.

Thuis maak je je huiswerk voor de volgende dag. Je mag 10 nieuwe woorden oefenen voor de taalles van morgen. De les gaat over praten met je baas.

6. Een voorbeeld uit de praktijk

Amira woont met haar kinderen in Tilburg Noord. De kinderen gaan naar school en Amira is altijd thuis. Ze wil graag iets gaan doen waar ze vrolijk van wordt, maar ze weet niet wat. Haar klantregisseur meldt haar aan voor het traject bij Kikmaat. Eerst praat ze met haar begeleider over dat ze haar leven zwaar vindt en dat ze zich graag beter wil voelen. Ze gaat ook iedere week naar de groepstrainingen. Ze ontmoet nieuwe mensen en leert meer over Tilburg en dat doet haar goed. Zo goed dat ze graag vrijwilligerswerk wil doen. Ze mag volgende week gaan beginnen in een kringloopwinkel in Tilburg.

Achmad woont 4 jaar in Nederland. Hij komt uit Syrië en had daar een baan als inkoper bij een groot bedrijf. Dit werk kan hij in Nederland nog niet krijgen. Hij weet ook niet welk werk hij wel kan gaan doen en hoe hij daarnaar moet zoeken. In het traject leerde hij hoe hij dit in Nederland moet doen. Hij leert welke banen er zijn en waar hij de meeste kans maakt. De ervaring die hij als inkoper heeft opgedaan in Syrië blijkt goed van pas te komen in een baan als order-picker in een magazijn. Achmad weet nu beter op welk soort banen hij kan solliciteren.


Deze praktijkvoorbeelden zijn in verband met privacy geanonimiseerd.