Sport- en beweegcoach

1. Wat is het?

Wil je weer in beweging komen, maar weet je niet hoe of zie je allerlei drempels? De sport- en beweegcoach kan je helpen om al deze drempels te weg te nemen! Deze coach kijkt samen met jou welke manier van bewegen en sporten bij je past. Hij stelt vragen over je wensen en je mogelijkheden.

Na een gesprek stelt hij een aantal sport- of beweegactiviteiten voor en legt hij uit waarom hij denkt dat deze sport- of beweegactiviteiten bij je passen. Spreken deze activiteiten jou ook aan? Dan verzamelt de coach informatie van verschillende sport- of beweegaanbieders waar je aan de gang kunt. Wordt je enthousiast van deze info? Dan vraagt de coach een kennismakingsles voor je aan.

Ook na deze les begeleidt de coach je, zodat je niet alleen alle hobbels hoeft te nemen. De coach is ook aanwezig bij je kennismaking bij de sportvereniging. Als je wilt, kun je hem vragen om mee te doen. Krijg je geen genoeg van deze les? Dan kun je je zelf inschrijven en lid worden. Vind je het niks, dan zoek je samen gewoon door naar een andere sport- of beweegactiviteit.

 

2. Wat is het doel?

Een sport- of beweegactiviteit vinden die bij je past waar je jezelf kunt zijn en een plek om op je eigen niveau te kunnen sporten of bewegen.

3. Hoe lang duurt het?

Meestal duurt het een paar weken totdat je een passende sport- of beweegaanbieder hebt gevonden. Tijdens die zoektocht heb je tenminste één keer live afgesproken met je coach. Daarna heb je contact per telefoon of e-mail. Als je samen met je coach een club hebt gevonden waar je gaat kennis maken, spreek je met je coach af hoe vaak je contact met elkaar hebt. Dit kan 1x maar ook 3x zijn. Besluit je lid te worden bij de sport- of beweegaanbieder, dan kijken we nog één jaar met je mee. Meestal is dit telefonisch contact om te bespreken of je het nog naar je zin hebt bij de sport- of beweegaanbieder.

4. Voor wie is het?

De sport- en beweegcoach is voor iedereen die wil werken aan zijn fysieke gezondheid. Je kunt ook meedoen als je een beperking hebt.

5. Hoe ziet het contact eruit?

Als je hulp krijgt van de sport- en beweegcoach dan is het niet zo dat je hele dagen bezig bent met een programma. De sport- en beweegcoach praat met je, stelt vragen en gaat voor je op zoek. Het sporten en deelnemen aan de activiteit is aan jou en jij kiest zelf hoe intensief je dat wil doen.

6. Een voorbeeld uit de praktijk

Myra heeft bij de sportcoach aangegeven dat zij graag wilde fitnessen. Myra had door overgewicht een laag zelfbeeld. Ze durfde zich hierdoor niet aan te melden bij de sportschool in haar buurt. Ze was bang dat mensen naar haar zouden staren. De sportcoach heeft Myra meegenomen naar een medische fitness groep bij een fysiotherapeut. Hier kon Myra in een kleine groep én onder begeleiding van een fysiotherapeut fitnessen. Zonder starende mensen.

 


In verband met privacy is dit praktijkvoorbeeld geanonimiseerd.