Op zoek naar een betaalde baan met de hulp van een werkmakelaar

1. Wat is het?

Ben je klaar voor een betaalde baan? Is het lastig om een baan te vinden? Een gesprek met een werkmakelaar van Werk & Inkomen is dan een goed idee. Zij kennen veel werkgevers, zijn op de hoogte van alle vacatures en hebben kennis van alles wat met werken te maken heeft. Een werkmakelaar:

  • ondersteunt je bij het solliciteren
  • zet zijn/haar netwerk van werkgevers voor je in
  • stelt je voor op vacatures die op dat moment open staan
  • adviseert je over jouw kansen op de arbeidsmarkt.

Je kunt de werkmakelaar inschakelen als je op zoek bent naar een zelfstandige baan, maar ook als je op zoek bent naar een baan met een beetje begeleiding op de werkplek. Bijvoorbeeld als je een lichamelijke, psychische of verstandelijke beperking hebt.

De werkmakelaar heeft ook de mogelijkheid om met je toekomstige werkgever financiële afspraken te maken, zodat je snel aan de slag kunt. Denk bijvoorbeeld aan: loonkostensubsidie, een jobcoach of een proefplaatsing. Bespreek het met je werkmakelaar.

2. Wat is het doel?

Een baan vinden die bij je past!

3. Hoe lang duurt het?

De werkmakelaar ondersteunt je maximaal drie maanden bij het zoeken en vinden van werk. Dit hangt af van hoe snel je een passende baan vindt. Soms gaat dit snel en soms duurt het wat langer. Ga je aan de slag op een werkplek met begeleiding? De werkmakelaar kan je dan nog wat langer begeleiden.

4. Voor wie is het?

Je kunt terecht bij de werkmakelaar als je er helemaal klaar voor bent om weer aan het werk te gaan. Dat betekent dat je CV op orde is en dat je eventuele kinderopvang hebt geregeld. Neem contact op met je klantregisseur van Werk & Inkomen, als je een gesprek wilt met een werkmakelaar.

5. Hoe ziet het contact eruit?

Je hebt een kennismakingsgesprek met de werkmakelaar bij de gemeente, telefonisch of bij een werkgever. Zorg er ter voorbereiding voor dat je CV up-to-date is en denk vast na over wat je zou willen doen. Wat voor baan zoek je precies? Op basis daarvan kijk je met de werkmakelaar wat hij of zij gaat doen en wat jij zelf gaat doen om zo snel mogelijk een baan te vinden die bij je past.

6. Een voorbeeld uit de praktijk

Joep is 26 jaar en is meer van de praktijk, dan van de theorie. Hierdoor heeft hij zijn mbo-opleiding niet kunnen afronden. Hij wilde graag aan de slag. Het maakte hem niet zo veel uit waar, als hij zijn handen maar kon laten wapperen. Hij heeft zijn klantregisseur gevraagd om hem aan te melden bij een werkmakelaar.

Tijdens het kennismakingsgesprek bleek dat de werkmakelaar toevallig die ochtend bij een bedrijf was geweest, dat op zoek was naar hulpmonteurs. Het in elkaar zetten van meubels op locatie. Joep was direct enthousiast en de werkmakelaar heeft hem diezelfde dag voorgesteld aan de werkgever. Op vrijdag ging Joep op gesprek en maandag kon hij starten. Eerst een maand op proef. Nu, twee jaar later, heeft hij een vast contract. Hij is doorgegroeid van hulpmonteur naar zelfstandig monteur.

 


In verband met privacy is dit praktijkvoorbeeld geanonimiseerd.